Engelanderholt 3 C
7361 CZ Beekbergen
Tel: +31 (0)55 - 542 31 47

Kopervraat / Verdoeken / Reinigen / Retoucheren
 

Kaarten en Wandkaarten restauratie

Grote wandkaarten, opgevouwen, ingelijst of aan stokken gehangen, soms ook op panelen geplakt. Deze zijn vaak beschadigd vanwege hun grote formaat, door de inwerking van licht, door het totale gewicht ingeval de kaart aan stokken hangt, etc.
Vaak is het jute op de achterzijde sterk verzuurd waardoor de kaart steeds bruiner wordt en kleuren dreigen op te gaan in de bruine achtergrond.

 


Kopervraat
Kaarten zijn vaak met de hand ingekleurd waarbij veel groen werd gebruikt. Meestal wordt hiervoor kopervitriool als pigment gebruikt. Dit kopervitriool is een sterk zuur. Veel landkaarten zijn  zeer broos juist in deze groene partijen. Wij zijn in staat om de verzuring te stoppen en kunnen daarbij tevens het broze papier verstevigen.Verdoeken van kaartenWandkaarten zijn vaak op jute geplakt, door verzuring en door de inwerking van licht is het papier verzwakt waardoor vele losse stukjes papier te zien zijn. Ons atelier heeft een eigen methode ontwikkeld om dergelijke beschadigde kaarten van hun bedoeking te ontdoen en van nieuw doek, linnen of ongebleekt katoen, te voorzien. Het is dan zaak dat elk stukje papier exact op zijn plaats blijft zonder dat het maar een fractie ten opzichte van het naastliggende stukje verschuift. Ons eigen ontwikkeld systeem garandeert een veilige verdoeking waarbij het beeld van de kaart op geen enkele manier verstoord wordt.


Reinigen van kaarten

Vaak raken kaarten vergeeld vooral als ze zijn ingelijst met het bruine strokarton. Dit karton is zeer zuur. Daardoor ontstaat er in de afbeelding kleine bruine vlekjes die steeds groter en donkerder worden. In de meeste gevallen zijn wij in staat om de algehele vergeling, waterkringen en bruine vlekken te verwijderen. Er staan ons hiervoor diverse technieken ter beschikking. Vooral de gebruikte pigmenten en methode zijn bepalend voor de behandeling, zo kan een aquarel niet in bad kan en een pastel niet gereinigd kan worden met zoals andere kaarten.

Zo heeft elke techniek en materiaal zijn eigen recept of een combinatie van behandelingen, onze ervaren restauratoren weten onmiddellijk wat wel en niet kan.
Zij proberen niets, zij weten vooraf welk effect een behandeling heeft.


 Retoucheren  van kaarten
Wij hebben de beschikking over een kunstenares die schitterend kaarten beschilderd met uitsluitend aquarelverven. Tot in de kleinste details is zij in staat om elk perceel in de kaart een andere kleur te geven. Ook goud en zilverpigmenten gebruikt zij bij de inkleuring. Mocht uw kaart ernstig beschadigd zijn dan zijn wij ook in staat deze te retoucheren, onze restaurator kan aan specifieke dingen afleiden welke kleur het geweest moet zijn. 

U wilt uw kaarten of wandkaart laten restaureren?
Vraag vrijblijvend meer informatie aan!

 

Website laten maken
door Best4u Group
Home Over ons Diensten Nieuws over Documenten over Contact over