Engelanderholt 3 C
7361 CZ Beekbergen
Tel: +31 (0)55 - 542 31 47

In- en herbinden van boeken / Banden en springruggen / Reconstructie oude bindtechnieken en materialen / Restauratie oude bijbels 
 

Boeken en Banden restauratie

 

Leren of perkamenten banden en ook banden van papier, linnen en andere materialen waaruit een boek kan bestaan raken beschadigd en zo gaat de inhoud van het boek verloren. Restauratie Atelier Sterken zal altijd de authenticiteit van de band handhaven en zoveel mogelijk van de oorspronkelijke materialen gebruiken om het boek weer raadpleegbaar te maken.

 

 

Bij grote of kleine beschadigingen kunnen de restauratoren van Restauratie Atelier Sterken uw kostbare bezit weer restaureren
Onze restauratoren hebben respect voor de maker en zullen een eenvoudig boekje in papier of een rijkelijk vergulde leren prijsband met de nodige zorg behandelen.

 

 


In- en herbinden van boeken

Boeken in leer, perkament, linnen, papier, fluweel en andere materialen kunnen met gebruik van zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal opnieuw ingebonden worden.
Als er materialen of onderdelen van het boek ontbreken wordt een soortgelijk nieuw materiaal voor de restauratie gebruikt. Het oude boek behoudt de charme van een "oud boek".

 


Banden en springruggen

Deze bindtechniek welke vooral toegepast wordt op boeken met doorschrijvende kolommen kunnen de restauratoren van Restauratie Atelier Sterken ook voor uw boeken toepassen.
Door een specifieke manier van binden duwt de band het boekblok naar boven waardoor deze tot in het katernhart openligt. Vaak zijn de register van de Burgerlijke stand op deze wijze ingebonden. Uit boeken met spring- op klapbanden zijn veel beter kopieën te maken en alles tot in het achterste van de katernen kan gebruikt en gelezen worden.


 


Reconstructie van oude bindtechnieken en materialen

Soms ontbreekt een band geheel, aan diverse sporen en kenmerken kunnen wij vaak zien uit welke materialen de band bestaan heeft en welke bindtechniek er ooit is gebruikt. Om het boek weer dezelfde uitstraling te geven uit de tijd dat hij afkomstig is worden er materialen gebruikt die lijken op de materialen uit deze tijd.  Ook als er beslag op heeft gezeten kan dit bijgemaakt worden alsof het al jaren zo op de band zit.


 

 


Restauratie van oude Bijbels

Vooral kansel-Bijbels zijn vaak ernstig beschadigd door de mouwen van de kleding van de  predikant. Door met zijn toga langs de hoeken te bewegen krult het papier op en beschadigd op den duur. Na aanvezelen van de bladen wordt het deel wanneer mogelijk in zijn oorspronkelijke of deels oorspronkelijke band herbonden. Als de band beschadigd is kan deze gerestaureerd worden. De band kan voorzien worden van een blind- of goudbestempeling en ook kan er nieuw goud-, zilver- of messingbeslag gemaakt of bijgemaakt worden.

 

 

 

 

 

Website laten maken
door Best4u Group
Home Over ons Diensten Nieuws over Documenten over Contact over