Engelanderholt 3 C
7361 CZ Beekbergen
Tel: +31 (0)55 - 542 31 47

Zeldzaam 17de-eeuws handgeschreven kookboek

 

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kreeg eind 2010 een opmerkelijk cadeau van haar vriendenvereniging. Het gaat om een 17de-eeuws kookboek, een zeldzaam handschrift omdat kookboeken echte gebruiksboeken waren.

Kookboeken uit die periode zijn bijzonder zeldzaam. Uit de zeventiende eeuw zijn slechts een dozijn kookhandschriften overgeleverd. Dat komt omdat kookboeken, echte gebruiksboeken waren. Ze stonden niet in de bibliotheek maar in de keuken, om dagelijks geraadpleegd te worden tot ze uiteen vielen en werden weggegooid.


Kookliefhebbers die terug in de tijd willen gaan, moeten echter heel wat moeilijkheden overwinnen. Naast het ontcijferen van het oude handschrift en de hertaling van de 17de-eeuwse spelling, kan ook de omrekening van de oude inhoudsmaten en de niet altijd duidelijke vermelding van de kook- of baktijd voor heel wat uitdaging zorgen. Verder is de zoektocht naar de juiste ingrediënten ook nog een hindernissenparcours. Recepten vermelden vergeten ingrediënten zoals ‘verjus’, het recept voor Spaanse hutsepot vraagt verboden producten zoals spreeuwen en reigers.

Klik hier voor de beschrijving in onze online catalogus. Klik hier voor een elektronische versie (PDF) van het kookboek.

Links vindt u een link naar een 17de-eeuws wafelrecept om zelf uit te proberen.

 

Bron: www.consciencebibliotheek.be

Website laten maken
door Best4u Group