Engelanderholt 3 C
7361 CZ Beekbergen
Tel: +31 (0)55 - 542 31 47

Tycho Kloeg beste van 100 restauratoren

dinsdag 26 februari 2008

Op 8 en 9 November 2007 vond in de Koninklijke Bibliotheek het Symposium WAT?ER plaats. Water wordt aan de ene kant gebruikt voor restauraties, aan de andere kant is het natuurlijk een bedreiging die collecties kan vernietigen.

Aan de hand van diverse lezingen werden de verschillende facetten belicht. Het symposium was een initiatief van de sectie Boek, Papier en Fotografische Materialen van Restauratoren Nederland.

Uiteraard waren Restauratie Atelier Sterken BV en DocumentenWacht van de partij. In het atelier wordt dagelijks water gebruikt voor de diverse restauraties. DocumentenWacht heeft dagelijks met water te maken als bedreiging.

Het meest interessante onderdeel van het Symposium was zonder twijfel de case-studie. Al in het voorjaar van 2007 zijn 100 verschillende restauratoren aangeschreven met het verzoek om in de voorbereiding naar dit symposium mee te doen met een test. Iedereen ontving een testvel met daarop diverse inkten, een stempel en een vlek veroorzaakt door een kop koffie.

Aan alle restauratoren werd gevraagd hun kennis en expertise op het testvel los te laten met als doel het verwijderen van de koffievlek.

Op het symposium WAT?ER werd het resultaat op de tweede dag bekend gemaakt. Van de 100 restauratoren was er uiteindelijk maar 1 in geslaagd om de vlek in zijn geheel uit het testvel te krijgen. Wij zijn uitermate trots dat een restaurator van Restauratie Atelier Sterken BV deze persoon was.

Zijn naam : Tycho Kloeg.Tycho werkt sinds 2006 in ons bedrijf en heeft zich ontpopt als een uitermate deskundige restaurator die zeer prettig is in de omgang.

Eerst heeft hij testen uitgevoerd om de oplosbaarheid van de kleuren te onderzoeken. Vervolgens heeft hij er voor gekozen om het testvel in zijn geheel vochtig te maken en de vlek plaatselijk te behandelen. De truc in deze was het gebruik van een combinatie van water met daarin opgelost waterstofperoxide en natriumboorhydride. De koffievlek kon in zijn geheel worden verwijderd en uitgebreide testen van het ICN hebben aangetoond dat zelfs na kunstmatige veroudering er niets te zien was, wat duid op een perfecte behandelingsmethode.

Alle aanwezigen op het symposium kregen een duidelijke uitleg van de gebruikte methode en in het voorjaar van 2008 zal het ICN nog een workshop geven gewijd aan het werken met natriumboorhydride.

Website laten maken
door Best4u Group
home documentenwacht diensten nieuws documentenwacht contact